Република Южна Африка е далечна, непозната и екзотична страна на другия

...
Република Южна Африка е далечна, непозната и екзотична страна на другия
Коментари Харесай

Екзотична Южна Африка очаква бизнесмени и туристи

Република Южна Африка е далечна, непозната и екзотична страна на другия завършек на света. Има брегова линия по Атлантическия и Индийския океан с обща дължина 2798 км, което я прави отворена към света - за бизнес, търговия и туризъм.

Въпреки дистанциите, връзките сред България и Република Южна Африка са обичайно положителни и от десетилетия се развиват на постоянна и другарска основа‘. Това съобщи заместник-министър Зарица Динкова на среща с Табо Тахе, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Южна Африка у нас.
В навечерието на 30-годишнината от установяването на двустранните връзки през февруари 2022 година, РЮА е стратегически сътрудник за нас в региона на Африка на юг от Сахара. Заместник-министър Динкова е отбелязала необходимостта от активизиране на търговско-икономическите връзки сред двете страни и реализирането на неизползвания им капацитет. 

Сделки с южноафрикански сътрудници сега се реализират най-вече посредством трети страни. През обособени интервали, интерес към съдействие с България са проявявали редица огромни южноафрикански компании и корпорации, като Sopex, Anglo-American Group, Barlow Rand Industries и други, отбелязва дипломат Табо Тахе.

Понастоящем взаимните контакти в търговско-икономическата сфера сред двете страни се конкретизират най-вече в изследване на пазарните благоприятни условия, продан на икономическа информация, настоятелен и бизнес визити на представители на български и южноафрикански компании, осъществяване на двустранни бизнес конгреси и други.

На срещата е посочи и значимостта на огромната българската общественост в Република Южна Африка. Според дипломат Табо Тахе сега в ЮАР живеят сред 20 000 и 30 000 българи.

Заместник-министър Динкова и дипломат Табо Тахе са заявили желание за усилване на икономическото ни партньорство посредством обмяна на търговски и бизнес делегации, присъединяване в търгове, панаири, изложения. Посланикът е подчертал интереса на страната си към опциите, които оферират двете ни съществени морски пристанища Варна и Бургас. Например, морската ни столица има подписано съглашение за съдействие с Кейптаун още от 2012 година. 

Заместник-министър Зарица Динкова е предложила осъществяване на двустранен бизнес конгрес за разширение на фирмените връзки и задълбочаване на директните контакти сред бизнес сътрудниците.
Отчитайки потребностите и опциите на добре създадения и развъртян южноафрикански пазар и значимото значение на районните пазари на прилежащите страни (Ботсуана, Лесото, Намибия и Свазиленд), за популяризирането на българските артикули в района е належащо тясно коопериране с локални компании и компании, предложение на артикули и услуги на атрактивни цени и с високо качество. Предвид главната група артикули от вносната листа на РЮА и опциите на българската стопанска система, най-перспективните български артикули за реализация на южноафриканския пазар са в секторите: лека промишленост; хранително-вкусова промишленост; машиностроене; химическа промишленост; дървообработваща индустрия.

За активизиране на съдействието можем да се възползваме и от влязлото в действие на 1 май 2004 година Споразумение за търговия, развиване и съдействие сред Европейски Съюз и нейните държави-членки, от една страна, и РЮА въпреки това, и обстоятелството че след присъединението си към Европейски Съюз на 1 януари 2007-а България също е страна по него, както и от краткотрайното използване на Споразумението за икономическо партньорство сред Европейски Съюз и страните от Южноафриканската общественост за развиване (ЮАОР/SADC) от 10 октомври 2016-а. Така че в рамките на тези две съглашения са налице задоволително благоприятни условия за развиване на търговско-икономическите връзки сред България и Република Южна Африка.

 

Република Южна Африка  ( РЮА )

или  Южноафриканска република  ( ЮАР ) е стопански най-развитата страна от Африка и измежду двадесетте най-развити в света. На нея се пада окол 40% от цената на промишлената продукция на африканския континент.

Водещ бранш на стопанството е добивът на потребни изкопаеми. Страната е преди всичко в света по рандеман на злато, платина, хром и манган. Водещи места заема и при добива на диаманти (първо място по стойност на продукцията), въглища (основно черни), уран и азбест. Добре е развита металургията с водеща роля на производството на стомана, чугун и алуминий.

Широко развита с разнородни браншове е машиностроителната индустрия. Произвеждат се кораби, самолети, коли. Страната е най-големият производител на коли в Африка. Основни артикули на хранително-вкусовата индустрия са захар, вино и консерви. 

Туризмът в Южна Африка се развива като един от най-важните браншове на стопанската система, който дава към 7% от Брутният вътрешен продукт на страната.  

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР